מטרות ההכשרה
ההתפתחויות המתמידות בטכנולוגיות המידע מאפשרות בניית מערכות מידע במגוון תחומים, ובהיקף ותחכום הולכים וגדלים. במקביל, דרישות המשתמשים ממערכות מידע גדלות אף הן. מהנדסי מערכות מידע נדרשים לפתח יישומים ומוצרים שמורכבותם וסיבוכיותם עולים בהתמדה. מערכות אלה עושות שימוש בטכנולוגיות עדכניות הכוללות תקשורת ומערכות מבוזרות, שליטה ובקרה באמצעות בינה מלאכותית, ארגון ושליפת נתונים, מערכות ניהול משאבי ארגון, מערכות מסחר אלקטרוני, מערכות שלובות חומרה ותוכנה ומערכות תומכות החלטה.
תכנית המוסמכים בהנדסת ניהול מידע, המוצעת ע"י הפקולטה להנדסת תעשיה וניהול בטכניון, שמה את הדגש על פעילות מחקרית. הסטודנטים ישתתפו במחקריהם של חברי הסגל בתחומים המדעיים והטכנולוגיים הנחוצים לפיתוח וניהול מערכות מורכבות. רשימת התחומים כוללת הנדסת מערכת וניתוח מערכות, הנדסת תוכנה, אימות ובדיקת תוכנה, מסדי נתונים ומחסני נתונים, בינה מלאכותית ומערכות אוטונומיות, תקשורת ומערכות מבוזרות, אחזור מידע, עיבוד שפה טבעית, וכן נושאים מתקדמים כלליים יותר כגון אלגוריתמיקה, תורת המשחקים והנדסת גורמי אנוש.
תכנית המוסמכים לתואר שני מקנה את התואר מגיסטר למדעים בהנדסת ניהול מידע –M.Sc. in Information Management Engineering
בוגרי התכנית יוכלו להשתלב בפעילויות מחקר ופיתוח אקדמיות ותעשייתיות תוך ניצול הידע וכושר המחקר שפיתחו במהלך השתתפותם בתכנית. במהלך המחקר, יוכל הסטודנט לתואר מתקדם לחשוף עקרונות חדשים ושיטות חדשות שביכולתם לשפר מערכות או להוות בסיס למערכות בעלות מטרות חדשות. אפשרות נוספת היא מתן דגש על פיתוח, בו יוכל הבוגר ליצור או לשפר מוצרי תשתית למערכות מידע או מערכות מידע נבונות ומורכבות בארגונים. כדי להשיג מטרות אלו, הסטודנט בתכנית נדרש לתשתית ידע הכוללת את רוב התחומים הבאים: טכנולוגיות מידע בסיסיות, ידע בתחומי הנדסת תוכנה, אלגוריתמיקה וחקר ביצועים, בינה מלאכותית, תקשורת, כריית מידע, מסדי נתונים ומדעים קוגניטיביים. באופן אידיאלי, ההיכרות עם תחומים אלה נעשית במסגרת לימודי הסמכה בהנדסת מערכות מידע.
ברמת לימודים מתקדמים, יינתנו השלמות ומקצועות מתקדמים בנושאים אלו, וכן מקצועות בעלי דגש מחקרי, אשר יוקדשו להיכרות עם חזית הידע בטכנולוגיות המידע השונות. בפרט, ניתנים קורסים בתחומים בהם מתנהל בפקולטה מחקר בו יכולים הסטודנטים להשתלב. לכן, במקרים רבים מהווים מקצועות אלה חלק מהתשתית לעבודת המחקר או הפרויקט.
משך ומתכונת התוכנית
התוכניות לתואר שני בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, בנויות על לימודים ומחקר במשרה מלאה. כדי לאפשר לימודים במשרה מלאה הטכניון מציע מלגה למשך 24 חודשים, ואפשרות למעונות. המלגה הבסיסית מאפשרת קיום וכיסוי שכר הלימוד. לסטודנטים המצטיינים תוצא האפשרות להמשיך לדוקטורט.
נושאי מחקר
הפקולטה מעודדת נושאי מחקר בינתחומיים ושיתופי פעולה בין השטחים השונים בפקולטה. סטודנט מכל תחום לימוד יכול לבחור מנחה (ונושא מחקר בהתאם) מרשימת כל חברי הסגל של הפקולטה.
- אלגוריתמים ברשתות
- מערכות מבוזרות
- אופטימיזציה בתנאי אי וודאות
- בינה מלאכותית (רשתות נוירונים, למידה ממוחשבת, עיבוד שפה טבעית, …)
- שווקים אלקטרוניים ומסחר אלקטרוני
- תהליכי תפוצה (וירוסים, רעיונות, …) בקהילות אנושיות וממוחשבות
- רובוטים קוגניטיביים (בינה מלאכותית ורובוטיקה)
- תורת המשחקים וקבלת החלטות
- הנדסת תוכנה (מידול וניתוח מערכות מורכבות)
- ניהול ידע, ניהול מידע
- לוגיקה חישובית ואימות תוכניות
- הסתברות ותהליכים אקראיים
- הנדסת מערכות-שירות (מערכות תורים בבתי"ח, בנקים, …)
- חקר ביצועים מבוסס-נתונים
- פתרון בעיות אופטימיזציה באופן מהיר ויעיל
- כלכלה התנהגותית
- תיאוריות לשיווק ואסטרטגיה
- ניהול שרשראות אספקה בסביבה דינמית רבת נתונים
- נושאים מגוונים בהנדסת נתונים ומידע (Data Science)
תכנית הלימודים
דרישות התוכנית
תכנית הלימודים כוללת קורסים ועבודת מחקר במסגרת תזה או עבודת פיתוח במסגרת פרויקט.
הדרישות החלות על הסטודנט הנן דרישות אשר הוגדרו בשנה בה התקבל ללימודים, אך הפקולטה שומרת לעצמה את הזכות לקבוע דרישות לימודיות נוספות מעל לדרישות שנקבעו בעת הקבלה.
קורסים
-
מידע כללי
חובה על הסטודנט/ית לקחת קורסי השלמה, כמפורט באתר, בהתאם לקביעת ועדת הקבלה לתכנית אשר תוגדר על פי הרקע של המועמד/ת. בנוסף על הסטודנט/ית ללמוד לפחות 8 קורסים בהיקף של לפחות 20 נקודות. כל סטודנט רשאי לבחור כרצונו קורסים אלו, ובלבד שיהיו אלו קורסים הניתנים ע"י חברי הסגל של שטח הנדסת מערכות מידע. המנחה יכול לאשר לסטודנט ללמוד קורסים נוספים הנחוצים לצורך ביצוע המחקר (מקצועות הניתנים ע"י שטחים אחרים בפקולטה להנדסת תעשיה וניהול ובפקולטות אחרות). כמו כן, ניתן לקחת את הקורס קריאה מודרכת.
-
השלמות
מטרת לימודי ההשלמה הינה להקנות לסטודנט בסיס מתאים לקורסים המתקדמים. לימודי ההשלמה יידרשו על פי הרקע של הסטודנט המתקבל לתכנית. סטודנטים המתקבלים לתכנית יחויבו בלימודי ההשלמה אם לא למדו מקצועות אלה או מקצועות המעניקים רקע שקול במהלך לימודיהם הקודמים. ייעשה ניסיון להקל על סטודנטים מצטיינים מהפקולטות הקרובות להנדסת מערכות מידע. לימודי הקורס 'מבוא למחשב' וקורסים בסיסיים במתמטיקה נחשבים בדרך כלל כתנאי סף לקבלה. לפי תקנון בית הספר ללימודי מוסמכים, בוגר תכנית תלת-שנתית יחויב ב-20נקודות השלמה לפחות. את רשימת קורסי ההשלמה קובעת וועדת הקבלה.
עבודת מחקר / פרויקט מחקר
-
מטרה ותאור כללי
החלק המרכזי של לימודי תואר המגיסטר הינו ביצוע עבודת מחקר שהיקף 20 נקודות. לפי תקנון בית הספר ללימודי מוסמכים, ניתן לאשר עבודת גמר שהיקפה 12 נקודות במקום עבודת מחקר או פרויקט מחקר. באותם מקרים מיוחדים בהם תאושר עבודת גמר, יחויב הסטודנט ללמוד קורסים נוספים באישור המנחה הקבוע בהיקף של 8 נקודות לפחות.
-
בחירת מנחה
-
מנחה זמני
-
עם הקבלה ללימודים, לסטודנט ממונה מידית מנחה זמני שהוא ראש שטח מערכות מידע. מומלץ למצוא מנחה קבוע במהלך שנת הלימודים הראשונה, רצוי במהלך הסמסטר הראשון. כדי למצוא מנחה, על הסטודנט לבחון את תחומי המחקר של חברי הסגל על פי הקורסים המתקדמים שהם נותנים, לפי אתרי ה- web שלהם, ועל פי שיחות עם חברי הסגל. חברי הסגל מעודדים את הסטודנטים להתייעץ איתם בעניין בחירת נושא מחקר. לשם בחירת הנושא, על חבר הסגל והסטודנט להסכים ביניהם על הנושא ועל ההנחיה.
-
-
מנחה קבוע
-
מומלץ למצוא מנחה קבוע במהלך שנת הלימודים הראשונה, רצוי במהלך הסמסטר הראשון. כדי למצוא מנחה, על הסטודנט לבחון את תחומי המחקר של חברי הסגל על פי הקורסים המתקדמים שהם נותנים, לפי אתרי ה- web שלהם, ועל פי שיחות עם חברי הסגל.
-
הגשה סופית של התזה
יש להגיש את התיזה כ 24 חודשים אחרי התחלת הלימודים. התיזה אמורה להיות כתובה בפורמט של מאמר מחקרי (רצוי באנגלית, אך ניתן לכתוב גם בעברית). למידע נוסף.
-
מקורות שימושיים בשלב התזה
-
מעבדות מחקר
-
ספריה
-
הוראות נוספות לגבי הגשת עבודת התיזה, מופיעות באתר ביה"ס לתארים מתקדמים.
-
-
סמינר משתלמים
כל סטודנט מחוייב ב-10 מפגשים סמינריונים בתחומים רלוונטיים למחקרו. יש להרשם לקורס החובה, סמינר משתלמים 1 (098409) 0 נ"ז בסמסטר בו הסטודנט מסיים את חובתו בקורס. (הקורס מיועד לתלמידי תואר שני בלבד)
חובות הסטודנט
-
סמינר שטח
-
סמינר משתלמים
-
חובת הצגת התזה:
לפני סיום עבודת המחקר (לפחות חודש, אבל לא יותר משנה לפני ההגשה) יש להציגה בסמינר שטח ולדאוג לפרסום הודעה על הסמינר לפי כללי הטכניון בתיאום עם מרכז/ת הסמינר.
חובת הצגת תזה בסמינר
-
תרגול
הפקולטה רשאית לחייב כל סטודנט לתרגל לפחות סמסטר אחד, אך אינה מחויבת לעשות כן. סטודנט שיתרגל יקבל שכר עבור עבודתו כדין.
-
דואר אלקטרוני
באחריות כל סטודנט/ית לפתוח חשבון לצרכי מחקר ותקשורת (במחשב tx) בהתאם להנחיות שקיבל/ה עם ההודעה על קבלתו/ה ללימודים.